Titel: "Göra efter sig".

Meddelare: Hustru Sara Lisa Jonsson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Högland

De har mycket brukat tala om att flickor gjort pojkar "efter sig." Jag har hört gifta män påstå, att detta varit orsaken till att de blivit gifta. Det skall inte behövas mera än att flickan ger pojken lite av sitt månadsblod att förtära i kaffe eller vin. -En pojke hade blivit utsatt för detta, men han insåg det och gifte sig med en annan flicka. Då sade den första: "Hon få fell ta´n, men hon ska int se länge få ha´n. Ungefär ett år därefter dog han knall och fall. Det troddes, att den försmådda rådde för det. Jag kände dem.